Stembevrijding

Wat is Stembevrijding?

Bij Stembevrijding denken we al snel aan hard zingen, jodelen of jubelen. Dat is het óók maar zeker niet uitsluitend. Vrijuit zingen – of geluid maken cq van je laten horen – gaat nogal ‘s gepaard met eigen of andermans oordelen, oude ‘stemmen’ die zich van binnen weer opdringen of angst en schaamte. Vrijuit willen zingen maakt soms dat we ons gaan bezighouden met de uitkomst. Het moet immers wel mooi zijn! Of indrukwekkend, groots of meeslepend. Terwijl als we ophouden met dat ‘je best doen’, we kunnen ontdekken dat we al muziek zijn. En vanuit je verlangen om oprecht van je te laten horen, klinkt dan jouw lied. Omdat elke handeling een gevolg heeft en zo alles met elkaar verbonden is, bevrijd je met je stem ook andere stukken van je ziel. Zingen: een regelrechte weg naar binnen…

“Als iemand uit de pas loopt met zijn metgezellen, hoort hij misschien een andere trommelslager. Laat hem de muziek volgen die hij hoort, al heeft zij een ander ritme en klinkt zij van veraf.” ~ Henri Thoreau, Walden. 

Methodiek

Stembevrijding kenmerkt zich door eenvoud. Je zet kleine stappen die bij jou passen op dat moment en bijna ongemerkt leer je in elke stap iets af en iets bij. Je leert zingen op een manier die van binnen naar buiten gaat in plaats van andersom. Onze stem drukt uit wie wij zijn: zo verschillend en uniek. Het lichaam gebruiken we als gevoelsinstrument, de voeten om te aarden en de stem als expressiekanaal. En zo zul je al zingend de vitaliteit leren voelen, die door je heen stroomt.

Onderdeel van de jaartraining

Soms zingen we met elkaar als groep, soms in tweetallen en voor wie ‘t durft mag solo van zich laten horen. Andere oefeningen gaan veel meer over überhaupt ‘van je laten horen’. Midden in je eigen licht gaan staan en van je laten horen kan van alles oproepen. Soms spanning maar net zo vaak het volle verlangen om er dan ook eindelijk echt –  he-le-maal – te gaan staan. En als je trouw bent aan wat er op dat moment gebeurt in je lijf en dat laat klinken, dan ben je juist prettig om naar te luisteren. Omdat mensen dan voelen dat het ‘klopt’. Dat verbindt, dat bevrijdt en dat is puurder dan welke vorm van communicatie maar ook. De leidende vraag in dit deel van de training is: hoe klink ik nu, zonder terughoudendheid? En nu? En nu? En kun je in dat ‘nu’ er ook zijn? We sluiten dit dagdeel af met een shaking meditation en het zingen van eenvoudige toegankelijke mantra’s.

Voor wie

Misschien ken je het gevoel dat je niet helder genoeg klinkt. En neem dit gerust als metafoor voor je levenshouding. Als je het verlangen kent om vrijuit expressie te geven aan je eigen geluid, ben je van harte welkom. Je hoeft geen zangervaring te hebben en ook niet ‘mooi’ (wat dat dan ook maar is) te kunnen zingen.

Mijn pad

We kunnen niet (uit) dragen en doorgeven wat we van binnen niet eerst hebben aangenomen. Daarom vertel ik hier ook iets over mijn eigen pad. In 2004 kreeg ik last van een ‘brok in mijn keel’. Een logopediste vertelde me dat het ‘globus gevoel‘, zoals dat schijnbaar heet, soms komt na het hebben ingeslikt van verdriet. Letterlijk kon ik de klem om mijn keel voelen en geen geluid meer produceren. En omdat ik sinds 1998 zing in klassiek koor en ook daar merkte dat mijn zingen niet meer zo vrij vloeide als ik wel kende van ‘vroeger’, besloot ik actie te ondernemen. Een flink aantal jaar geleden deed ik een workshop Vrouw, Lijf en Stem bij Sarah Jens. Later de opleiding Michelangelo bij Marjo Brenters en Lambert Mutsears, allen van de eerste lichting Stembevrijders van Jan Kortie. Ik kreeg de smaak zo te pakken en ging op voor de intake voor de 2 jarige opleiding Ode an die Freude. Inmiddels is die opleiding al weer ruim 5 jaar klaar en ben ik lid van het StemGilde. Iedereen die graag zingt, weet dat dit een bron van vreugde is. Stembevrijding ís zielsbevrijding.