Carolien Oosterhoff

"Work is love made visible. And if you can't work with love, but only with distaste, it is better that you should leave your work and sit at the gate of the temple and take alms of the people who work with joy." 
Khalil Gibran

Biografie

Friesland

Er was eens, ...in Friesland een klein idyllisch dorpje waar een klein blond meisje geboren werd, als 3e kind in een gezin. Het was 1967. Mijn moeder vertelde me dat ik meteen de eerste nacht stopte met ademhalen, maar mijn gerommel maakte haar wakker. Hoera voor moeders en instinct: ze deed wat ze moest doen en sloeg me op mijn kleine babybillen zodat ik weer inademde. Ik kan je niet vertellen hoe blij ik nu ben dat ze dat gedaan heeft. We woonden 5 jaar op dat platteland en verhuisden toen naar een ander, drukker deel van Friesland waar ik tot mijn 18e mijn tijd doorbracht met spelen met vriendinnetjes, stoer in bomen klimmen (en daar dan vervolgens door mijn vader met de ladder weer uitgehaald worden) en met veel plezier naar school gaan. Op mijn 18e dacht ik dat ik oud genoeg was om de wereld te veroveren. Tsja. Wat me als adolescent vooral aantrok was sport (atletiek, tennis), muziek (gitaar, zang), avontuur (kamperen, reizen op de bonnefooi), creativiteit (schrijven, fotografie) en vooral: mijn vrienden. Ik was een lieve en delicate 'rebel' - maar altijd 'with a cause'.

Studeren en werken

Vanaf mijn 20e reisde ik veel (Nepal / India / Indonesië / Maleisië / Thailand / Vietnam) en woonde en werkte ik een paar jaar in het buitenland (Santorini, Griekenland; Lausanne, Zwitserland; Santa Cruz, Verenigde Staten) en voltooide ik mijn studie Engels in Groningen. Ik weet eerlijk gezegd niet helemaal hoe ik mijn diploma in die 4 jaar heb behaald, maar op de een of andere manier is me dat toch gelukt. Ik was - weet ik nu - op de vlucht, leefde een avontuurlijk leven en verdeelde mijn tijd onhandig tussen landen, passies en verplichtingen en deed uiteindelijk alles 50%. Tussen mijn 25e en 40e jaar leefde ik een succesvol leven: het zag er echt goed uit...aan de buitenkant: werken bij A-werkgevers, veel geld verdienen, concurreren / feesten / opscheppen met collega's en vrienden. Maar in werkelijkheid voelde ik me vastzitten, omdat ik me gesplitst voelde tussen wat ik dacht dat anderen van mij nodig hadden en wat ik zelf uit het leven wilde halen. Maar het is niet de omstandigheid die bepaalt wie ik ben, maar mijn houding er tegenover, dus mijn bonte achtergrond met die kleurrijke carrière (waar ik uiteindelijk veel beter presteerde dan mijn professor destijds voorspelde) was toch behoorlijk de moeite waard. Ik gebruik nog zoveel van al dat geleerde in mijn bestaan als ZP-er. Ik werkte als docent op middelbare scholen (4 jaar hier, hier) en consultant / trainer / coach (14 jaar, hier, hier, hier & zelfstandige).

"Hope deferred makes the heart grow sick"

Er is een interessant spreekwoord dat zegt: 'uitgestelde hoop maakt het hart ziek'. Onze passies vragen van ons wat we met ons leven moeten doen. Wanneer we onze hartewensen uitstellen of afsplitsen wordt ons hart ziek. Ik was mijn 'hogere doel' een paar keer kwijtgeraakt in mijn loopbaan. Soms 'slechts' gedurende 4 weken, maar soms ook maanden achtereen. Dus toen ik in 2009 besloot dat ik zelfstandige wilde worden, was dit het begin van een diepe transformatie op alle aspecten van mijn leven. Want als je de volledige vrijheid hebt om díe dingen te bereiken die voor jou het belangrijkst zijn en je neemt 100% verantwoordelijkheid voor je eigen leven, onthult de waarheid zich vanzelf. En als je eenmaal de waarheid ziet, kun je het gewoon niet niet meer zien. De eerste paar jaar groeide v/h MindPepper enorm en ik kon vanaf meteen 100% in mijn eigen levensonderhoud voorzien. In 2009 begon ik ook met de 3-jarige opleiding Professionele Communicatie bij Phoenixopleidingen. Dat zette flink aan tot diepgaande lessen en mijn leven ging even flink - positief - op de kop. Wat volgde waren wezenlijke levenslessen. In 2012 volgde ik ook nog de tweejarige Academie voor Stembevrijding bij Jan Kortie. Als klap op de vuurpijl deed ik in 2012 een korte en zeer effectieve business-training bij Brigitte van Tuijl waar ik me liet aansporen om naar mijn diepste verlangens te luisteren als het over mijn bestaan als Zelfstandige Professional ging. Deze kennismaking met mijn diepste wensen leidde tegelijkertijd tot groei en verlies. MindPepper ging langzaam ter ziele, maar ik won mijn grootste levensdoel: mijn creativiteit was helemaal terug, mijn hart was volledig open. En daar is de start van alle verandering gekomen. Twee grote wensen loste ik in.

Eerste wens

Ten eerste werd ik verschrikkelijk verliefd op het idee om documentairemaker te worden. Dit was de tijd om alles te combineren wat me dierbaar was: schrijven, filosofie, muziek, poëzie, psychologie en het vertellen van betekenisvolle verhalen. Dus ging ik naar de filmschool in 2012. Voordat ik zou beginnen met regisseren, wilde ik starten met waar ik denk dat elke regisseur zou moeten beginnen: het leren van camera, geluid en bewerking om elk aspect van het filmmaken te leren kennen. Volledige openheid: ik gebruik mijn werk ook om naar zelfactualisatie te streven. Het is een soort therapie om de behoefte te vervullen om mezelf te uiten. Inmiddels, 8 jaar later, staat die carrière volgens wens op de rit.

Tweede wens

De tweede wens was om de tantra-opleiding te gaan volgen. Want tantramassages bleken voor mij helend, krachtig en onvergelijkbaar met wat ik al die jaren ervoor had geprobeerd te bereiken via yoga, mindfulness of energiewerk. Tantra versloeg het allemaal. Ik wilde deze goede ervaringen zo graag doorgeven. Ik bleek ‘gouden handen’ te hebben volgens de docent en cursusgenoten. En inderdaad, er gebeurde iets met mij als ik ging masseren. Ik werd er ontzettend geaard en gecentreerd van. Voelde me dicht bij mijzelf en laat dat nu precies de beste positie zijn vanuit waar je het ‘schoonst’ kunt geven: vanuit autonomie. Ik ben sindsdien op een missie voorzichtige, niet doelmatig geladen, aanraking de wereld in te zetten. Dat is een nieuwe taal voor de meeste mensen, die nog door weinigen echt gesproken wordt. Het is het (jarenlange) proces van gouddelven dat mijn handen voor de ander waardevol maakt. En zo ontstond HeartPepper. En vanuit HeartPepper ontstond HeartPepper Opleidingen. 

Van amateur naar professional

Nu dat ik 8 jaar voorbij dat ‘getroffen door bliksem’ moment ben, denk ik dat het fair is om te zeggen dat de bèta-test wel voorbij is. Langzaam ben ik van een amateur in een goede professional veranderd. Bovendien kwam ik tot het besef dat meerdere diploma's hebben behaald in andere disciplines dan deze twee vakken eigenlijk een voordeel is. Ik heb de mogelijkheid om mijn talenten te 'group-huggen' met mijn 20+ jaar werkervaring. Het is gewoon allemaal een kwestie van hoe je naar de dingen kijkt. Net als goede wijn, voel ik nu hoe mijn huidige werk een kunst is die steeds fijnbesnaarder wordt door mijn levenservaring. Mijn hedendaagse heterogeniteit is het resultaat van wat ik doe met existentiële worstelingen: ik verander het in nieuwsgierigheid, dus in plaats van me belast te voelen, leer ik. Radicale eerlijkheid en zelfreflectie maken deel uit van mijn dagelijks leven. Ik denk ook dat ik een echte ‘Renaissance Soul’ ben: ik ben nieuwsgierig, leergierig, avontuurlijk en getalenteerd in meer dan één ding. Op dit moment ben ik er zeker van dat wanneer ik ooit zal terugkijken op mijn leven er niet teveel niet-restitueerbare tijd verloren is gegaan in voltooien van andermans dromen. Dus? Waar brengt dit alles me? Welnu, ik ben precies waar ik moet zijn; de enige plaats waar ik kan zijn.

Levenswijze

Er zijn een paar dingen die me interesseren sinds mijn kindertijd: ik ben vooral geïnteresseerd in vooruitgang, zelfverbetering en weet dat de elasticiteit van onze intelligentie, talenten en vaardigheden sterk wordt beïnvloed door onze manier van denken en onze overtuigingen. Ik daag ze vaak uit en ik test mijn twijfels grondig door veel te lezen, te schrijven en te experimenteren. Nog iets: hoe meer ik mijn hart volg, hoe luider het spreekt. Naast bovenstaande, heb ik plezier in schilderen, zing ik in een klassiek koor, houd ik van slow food, naar het oudste arthouse / theater in Amsterdam gaan, lange afstand wandelen met vrienden en bijna alles dat D.I.Y. omvat (van het repareren van mijn eigen computer tot het maken van je eigen havermelk). De ‘kunst van het leven’ fascineert me, dus naast het voeden van mijn geest (ik lees de krant elke dag, lees nog papieren boeken en ik stop nooit met studeren), verzorg ik ook mijn lichaam. Ik eet 100% plantaardig eet, ren 2 x per week (om van stress af te komen en mijn lichaam te voelen), ik stopte 'cold tofu' met roken en sinds een mede-boeddhistische meditatiebeoefenaar me vertelde dat, in plaats van elke avond wijn te drinken, je beter af en toe 'mindfully drunk' kunt worden iedere zoveel maanden, drink ik geen alcohol. Al met al: ik neem dit leven behoorlijk serieus omdat ik er alles uit wil halen, maar ben absoluut geen puritein. Lord, nee! Vergat te vermelden dat ik serieus prijzen kan winnen voor mijn slaapvaardigheden. Ik kan niet tellen hoe vaak ik droom dat ik een motorfiets ben! (Vrroom. Gasp. Vrroom).

Geen hokje

Dus, als je me in een 'hokje'  probeert te plaatsen, kom je snel bedrogen uit. Er is er zeer waarschijnlijk niet één. Ik geloof niet dat wij mensen hard genoeg zijn afgesteld om voortdurend ons eigenbelang te laten prevaleren, dus naast deze werkzaamheden als ZP-er werk ik ook af en toe als vrijwilliger: jaarlijks in het Tuschinsky-theater op 't IDFA, als fotograaf voor UNICEF en een aantal jaar organiseer ik mede het kinderprogramma van Plum Village (het boeddhistische retraite centrum van Thich Nath Hahn) in Frankrijk.

Warme groet,

Carolien Oosterhoff

"In 2015 heb ik de leergang ‘De Klank van je Biografie’ van Carolien Oosterhoff gevolgd. Een ervaring die me deed in- en uitzoomen op de belangrijke momenten in mijn leven. Zodoende kwam ik - op heel intieme wijze - steeds dichter bij mijzelf. De leergang was tevens de aanzet tot het schrijven van mijn boek 'Boheemse draken in een leven aan zee - zere plekken in een familiegeschiedenis', dat onlangs verscheen als paperback. Ik wil Carolien van harte bedanken en aanbevelen."

Huub Koch (2015)

"Carolien is om verschillende redenen erg waardevol voor me geweest. Toen ik duidelijkheid en begeleiding nodig had, kon ik haar hetzelfde weekend nog zien. Carolien hielp me - door middel van duidelijke methoden en advies voor probleemoplossing - mijn richting te vinden in een paar uur. Een van de meest krachtige dingen is dat ze niet om de boel heen draait. Zij is zo'n trainer die ik zonder twijfel opnieuw zal vragen als ik hulp nodig heb!"

Rick van Buuren (2012)
Inspiratiebronnen

Ik dank hier mijn collega’s / leraren / vrienden die me verder op het pad van persoonlijke ontwikkelingen hebben gebracht: Wibe Veenbaas, Morten Hjort, Joke Goudswaard, Mariet van Cooten, William Wilson, Jan Kortie, Sarah Jens, Gaby Staudenmayr, Peter Post, Paul Sandwijk, Christian Pankhurst, Arianne van Reedt Dortland.

Uitgangspunten HeartPepper Opleidingen

De 7 uitgangspunten van mijn werk komen niet alleen overeen met mijn waarden; dit is mijn handtekening onder mijn persoonlijk werk. Zo ga ik met mijzelf om, zo ga ik met mijn medemens om. En uiteraard is dit de grondhouding in mijn werk. Of het nu de workshops zijn of de doorlopende jaartrainingen.

1. Zonder waarheid geen veiligheid;

2. Zonder veiligheid geen contact;

3. Zonder contact geen intimiteit;

4. Zonder intimiteit geen liefde;

5. Zonder liefde geen afgestemde aanraking;

6. Zonder afgestemde aanraking geen seksualiteit;

7. Zonder dit alles geen levenslust.

Mijn opleidingen

Ik sta sinds 2009 ingeschreven bij het Abituriëntenregister (dit register bevat de namen van alle deelnemers aan een Registeropleiding die deze hebben afgesloten met een diploma of certificaat) als trainer/coach.

 • Embodied Connection program (2020)
 • Lid van Circling Europe (2020)
 • Radical Honesty; RH (2020)
 • VIP training Brigitte van Tuijl (2020)
 • Wheel of Consent; Mariëlle Spronck (2020)
 • Tantra Mantra; Centrum voor Tantra (2019)
 • 5 Rhythms Dance; Jup Jansonius (2019)
 • Lied van de Ziel; Jan Kortie (2019)
 • Het Stemgilde; Jan Kortie (2019)
 • Detox-kuren en coaching: ZoPuur (2019);
 • NAU - Nieuwe Akademie Kunstacademie Utrecht; (2019)
 • Insights to Intimacy; Heart IQ Academy (2017)
 • Het Helende Verhaal; Phoenixopleidingen (2017)
 • Heart IQ Experience week; Heart IQ Academy (2017)
 • Moeder & Dochter, terug naar je vrouwelijke bron; Phoenixopleidingen (2015)
 • Scenarioschrijven; Schrijversvakschool Amsterdam (2015)
 • Relaties als spiegel; Phoenixopleidingen (2014)
 • Op Verhaal Komen; Phoenixopleidingen (2014)
 • Ode an die Freude; Academie voor Stembevrijding Amsterdam (2012-2014)
 • Tantra opleiding; (v/h) Amalaya - Dld (2012)
 • 3-jarige opleiding 'Professionele Communicatie': NLP, TA en Systemisch Werk; Phoenixopleidingen (2009-2012)
 • Overgave, vrouw en seksuele energie; Phoenixopleidingen (2009)
 • Omgaan met angst, woede en weerstand; Phoenixopleidingen (2008)
 • Parent Effectiveness Trainer; Thomas Gordon institute (2004)
 • Psychologie (2 1/2 jaar); UvA, Amsterdam (2000)
 • Interviewtechnieken; Stichting Communicatie (1994)
 • Lerarenopleiding Engels; (v/h) Ubbo Emmius Groningen (1993).

"Volle kracht vooruit, werkend met integriteit om het beste in jou en het beste in zichzelf te ontwikkelen. Dat is Carolien. Ze rust niet voordat ze de bodem van het verhaal heeft bereikt. Ze is constant in beweging om nog meer op de wereld te zetten. Carolien is autonoom en authentiek en heeft een enorme dosis moed. En dan haar enorme drive, fantastisch. Uit haar creativiteit komen de mooiste dingen naar voren. Carolien is extreem veelzijdig en dat maakt haar zo speciaal. Indien nodig is er stilte, ze kan gewoon zijn met alles wat er is. Al met al een vrouw met een ongelooflijke hoeveelheid verschillende talenten die zelden binnen één persoon worden gecombineerd. Dat maakt Carolien echt een heel speciale vrouw.”

Anouk Hogenboom (2012)
Image

In de media

Krauthammer International: ‘Intuitie

"Toen ik een managementtraining volgde, was Carolien onze vaste trainer. Ik had een geweldige band met haar en ze werd ingehuurd door Ballast als supervisor. Carolien slaagde erin me te analyseren op een manier die echt indrukwekkend was; vlijmscherpe en zeer intuïtieve 'shots' - keer op keer. Ik ben ongelooflijk gegroeid. Als je iemand zoekt die met haar hele hart werkt, die transparant en eerlijk is, vraag dan Carolien. Ze is een ‘diepzeeduiker’ en ze laat niet los totdat ze de parels vindt die je omhoog zullen stuwen."

Guillaume Chevalier

Ik wil graag de nieuwsbrief ontvangen!

Ik schrijf me daarmee ook in voor je nieuwsbrief, en weet dat ik me elk moment - met een muisklik - weer uit kan schrijven!

Carolien heeft als trainer/coach o.a. gewerkt met/voor:

Image